Vaje za hernijo diska

Hernija diska povzroča velike bolečine v nogi ali križu. Pomeni pa izbočenje medvretenčne ploščice, katera leži med dvema vretencema. Pri nekaterih pacientih je potrebna operacija, pri drugih zdravniki predlagajo rehabilitacijo s fizioterapijo, kasneje pa s primernimi vadbami. Vaje za hernijo diska so vsekakor odlična pomoč pri izboljšanju stanja, nujno pa je, da ji pravilno izvajamo, saj se le tako lahko pokaže zadovoljiv rezultat.

Ko dobimo potrjeno diagnozo in kasneje tudi mnenje zdravnika, ravnamo po njegovih navodilih. Kakršenkoli poseg oziroma vadba ali kaj drugega, bi lahko bilo škodljivo, tako da predno karkoli rešujemo na lastno pest, se najprej pozanimamo pri zdravniku o ustreznosti in načinih zdravljenja.

Po rehabilitacijo sledi obdobje ustrezne vadbe. V prvi vrsti je pomembna stabilizacija ledvenega dela hrbtenice, delati moramo na razvoju mobilnosti kolkov ter se učiti gibalnih vzorcev. Ključno je, da se ohranja nevtralna linija hrbtenice.

Vaje za hernijo diska se pričnejo s stabilizacijo ledvenega dela, tako da okrepimo mišice, kot so trebušne mišice in zadnjica. Tako je pomembno, da se vaje medsebojno dopolnjujejo in izberemo enakomerne vaje. Recimo, 45sekunda opora na komolcih, 30sekunda opora na stran na komolcih (vsaka stran 30sekund), ponovitev na nogo (10x) in 15x dvig bokov. Vaje izvajamo drugo za drugo, vsak dan. Gre za zelo učinkovite vaje in ko jih  izvedemo brez napora, je čas za naslednjo fazo – razvoj mobilnosti kolkov. Odlična vaja za doseganje tega je počep do paralele in predklon. Iz teh dveh vaj izhajajo prav vse, ki so pomembne za tretjo fazo, ko se učimo gibalnih vzorcev.

Vsekakor je zdravnik specialist tisti, ki določi, kakšno naj bo zdravljenje in nam tudi zna najbolje predlagati prave načine. Pa vendar, veliko je odvisno tudi od nas samih, saj so lahko tudi ustrezne vaje bistvene za postrehabilitacijsko obdobje, katero pomaga vzdržati in krepiti mišice ter nam je tako najustreznejša pomoč. Če stanje ni zelo hudo, se vedno poskuša rešiti z ustrezno rehabilitacijo. Vsekakor pa bo o tem odločal specialist.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *