Sklopka v vašem vozilu

Sklopka je strojni element, ki je sestavljen iz dveh gredi, prek katerih se prenaša vrtina moč. Nekatere sklopke morajo imeti pogonsko hitrost enako, pri drugih pa to ni potrebno. Zobate sklopke imajo na obodu zobke in se ti prilegajo drug drugemu in nato prenašajo moč. Sklopk poznamo zelo veliko in to so: preproste sklopke ( ploščna, objemna, mufna, ter tuljčna ) Sklopka za sklapljanje, zobata sklopka, elastična sklopka, torna sklopka, več ploščna torna sklopka, hidravlična sklopka, elektromagnetna lamelna sklopka, varnostna sklopka, centrifugalna sklopka, viskosklopka in enosmerna sklopka. Vse te sklopke imajo pogone na različne načine, ki jih poganjajo določeni elementi. Nameščene so med motorjem in menjalnikom, ter omogoča mehko speljevanje vašega vozila, brez sunkov.

Montaža, ki jo zahteva sklopka pri motociklu je lahko narejena doma

Montaža sklopke je lahko precej preprosta in jo lahko opravite kar doma sami. Za njo je potrebno malo mehanične žilice in seveda pravilno orodje, ki ga boste potrebovali za pravilno montažo. Motocikel položite na levi bok, pri tem pazite, da iz njega ne izteče olje, nato odstranite pokrov in zamenjate kovinske plošče. Nato je potrebno namestit mehanizem, podložiti debelejša tesnila in za tem privijačite pokrov. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da odstranite ročico sklope na krmilu, ker če to ne storite, se veliko težje privadite na novosti. Garancija sklopke velja eno leto. Vsekakor pa če niste seznanjeni z tem in tega neb počeli sami, raje odidite k mehaniku in mojstru, ki mu zaupate svoje vozilo in naj on opravi svoje delo kot ga zna. Pravilno nameščeni deli in varnost sta vsekakor najbolj pomembna v prometu.

Kako vemo kdaj je sklopka odslužila svoje?

Preveriti sklopko in njeno delovanje je enostavni in mamo za njo kar nekaj načinov. Sklopko lahko preverimo tako, da dobro zategnemo ročno zavoro, pritisnemo stopalko za sklopko, menjalnik prestavite v najvišjo prestavo, ki jo ima vaše vozilo, dodate plin do motornih vrtljajev, hitro spustite stopalko za sklopko in isti čas dodate plin. Če pri tem motorni vrtljaji padejo nazaj na nič potem sklopka dobro deluje. Na podoben način lahko preveriš tudi kako sklopka dobro ločuje. Ena stvar o dobrem delovanju sklopke pa se opazi tudi pri smradu. Če je z sklopko nekaj narobe, ko vozite avto ali pri speljevanju v hrib, to opazite tudi pri vonju.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *