Prehranski dodatki ali infuzija vitaminov – kaj izbrati?

Ste že slišali za Myersov koktajl? To je mešanica različnih vitaminov in drugih hranilnih snovi, ki so izbrane tako, da čim bolje okrepijo imunski sistem ter s tem pomagajo telesu proti izčrpanosti, stresu, izgorelosti, pomanjkanju energije … Pri tem pa je treba povedati, da Myersov koktajl ni prehransko dopolnilo, saj ga ne uživamo peroralno, ampak je to infuzija vitaminov, torej jo v telo dobimo intravenozno, skozi žilo oziroma veno, in to zelo počasi. Vse skupaj traja približno kakšno uro, telo pa na tak način lahko dobi hranilne snovi, kot so vitamini kompleksa B, vitamin C, magnezijev klorid in podobno, direktno v telo.

Verjetno smo vsi bolj navajeni jemanja vitaminov v obliki prehranskih dodatkov, zato se marsikdo sprašuje, zakaj se sploh odločiti za takšno terapijo in kakšni so njeni učinki. Vsekakor z jemanjem prehranskih dodatkov, ki vsebujejo snovi, ki jih naše telo potrebuje, ni nič narobe oziroma lahko s tem naredimo veliko dobrega za svoje telo (pri čemer je pomembno, kakšne dodatke jemljemo, kaj vsebujejo ipd.). Ena od možnosti, kako takšne snovi vnesti v naše telo, pa je tudi intravenozna terapija.

intravenozna terapija

Ta naj bi imela pozitivne učinke na telo oziroma naj bi bili učinki pri koktajlu vitaminov, ki ga dobite direktno v telo preko infuzije, veliko bolj učinkoviti kot če te uživate v obliki prehranskih dopolnil. Infuzija vitaminov naj bi imela torej boljše rezultate kot njihovo peroralno uživanje.

Verjetno ste tudi vi že namreč slišali o tem, da uživanje raznih prehranskih dodatkov ni vedno učinkovito, ker jih telo lahko izloči oziroma je njihova absorpcija zelo slaba. Prav zaradi tega je nastala infuzija vitaminov, ki je popularna predvsem v Ameriki, počasi pa jo nekateri spoznavajo tudi pri nas.

Pri tem je treba nujno povedati, da takšna terapija ni nujno primerna za vsakogar. Ljudje, ki imajo na primer težave z ledvicami, naj se ji raje izognejo, enako pa velja tudi za ljudi z določenimi drugimi zdravstvenimi težavami. Zaradi tega se je pred samo odločitvijo za takšno terapijo nujno pogovoriti z zdravnikom, s katerim se posvetujte tudi glede morebitnih dvomov ali vprašanj, ki jim imate glede takšne terapije. Po posvetu se boste lažje odločili, ali je to prava izbira