Prednosti in slabosti toplotnih črpalk

Toplotne črpalke postajajo vedno bolj priljubljene, saj so ekonomične na področju stroškov ogrevanja, precej prijazne pa so tudi do okolja. Poznamo več tipov toplotnih črpalk. Toplotna črpalka inverter, toplotna črpalka za sanitarno vodo in še kakšna.

Toplotne črpalke delujejo tako, da glede na letni čas obrnejo temperaturo in jo dostavijo v vašo hišo. Gre za zelo efektivne naprave za ogrevanje ali ohlajanje vašega stanovanja, delujejo pa s pomočjo elektrike. Najbolj učinkovite so v podnebjih z zmernimi temperaturami, malce slabše pa se odrežejo v podnebjih kjer so temperature pozimi izredno nizke. Kako pa toplotne črpalke sploh delujejo. Te naprave potegnejo toploto iz zunanjega zraka pozimi in jo ponesejo v hišo. Seveda ta zrak gre skozi različne sisteme, da se toplota še poveča. Znotraj črpalke je sistem cevi, skozi katere teče hladilna tekočina dokler je naprava prižgana. Prav hladilna tekočina se spreminja iz plina v hlape in nazaj v tekočino medtem, ko potuje skozi sistem. Ko je omenjena tekočina stisnjena se segreje iz te toplote pa skozi ventilator toplota prihaja v naš prostor. V bistvu gre za prenos toplote ne samo generacijo le-te.

Oglejmo si še nekaj prednosti in slabosti toplotnih črpalk. Z enim sistemom se bo vaša hiša ohlajala in pa ogrevala, zato ni potrebe po različnih enotah, kot je naprimer centralno ogrevanje in pa klimatska naprava. Občutno zmanjšali se bodo tudi stroški vašega ogrevanja, saj so toplotne črpalke izredno učinkovite. Čeprav je prvotna investicija kar precej dražja od ostalih sistemov, pa se vam ta v le nekaj letih povrne, od tam naprej imate le še dobiček. Tudi vaš zrak ne bo precej vlažen z uporabo toplotne črpalke. Slaba stran pa je poleg visoke cene tudi glasnost, ta je lahko v nekaterih primerih precej moteča, zato je dobro, če nimate sosedov ravno pol metra stran. Če na koncu potegnemo črto so toplotne črpalke vsekakor vredne nakupa, v prihodnosti pa jih bomo srečevali vse pogosteje.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *