Peskanje, ki za seboj ne pušča sledi

Peskanje je od nekdaj veljalo za izjemno učinkovit način obdelave površin, s katerim smo se znebili marsikatere nesnage. Klasično peskanje seveda ni primerno za vse potrebe, saj pušča za seboj sledi oziroma ostanke medija za peskanje, ki lahko pusti tudi neprijetne posledice oziroma povzroči okvare. Povsem drugače pa je, če se odločimo za peskanje s suhim ledom, ki je sodobno in primerno za najrazličnejše potrebe – če se odločite za peskanje s suhim ledom, lahko na primer očistite stroje v vaši proizvodnji, ne da bi vam jih bilo celo potrebno izključiti!
Kdaj in zakaj se priporoča peskanje s suhim ledom?

Suhi led pravzaprav ni klasičen led, saj ne gre za zamrznjeno vodo, ki ob taljenju za seboj pušča mokre lužice in tako zahteva nato dodatno čiščenje ter sušenje, da ne pride do korozije in drugih težav. Suhi led je dejansko suh, ker gre za zamrznjen ogljikov dioksid, ko se drobne kroglice, ki jih uporabljamo za peskanje, stalijo, pa za njimi ne ostane prav nič – iz trdega dobimo takoj plinasto stane, brez vmesnega tekočega, kar pomeni, da led dejansko izpuhti v zrak.

peskanje s suhim ledom je idealno za čiščenje strojev, saj nam teh ni potrebno popolnoma ugasniti in poskrbeti, da se pred čiščenjem ohladijo, temveč so lahko tudi segreti. To pomeni, da bo proizvodnja lahko precej hitro ponovno stekla, kar je vsekakor prednost, če si težko vzamete čas, da v svojem podjetju delo povsem zaustavite, saj vas vedno priganjajo nova naročila. In kje se največkrat odločijo za peskanje s suhim ledom? Veliko povpraševanja po peskanju je v tiskarstvu, saj je mogoče s suhim ledom odstraniti ostanke barve s strojev, ki je precej trdovratna, s peskanjem pa jo dejansko kar »odpihnemo«. Prav tako se uporablja peskanje za čiščenje strojev v prehranski in kozmetični ter farmacevtski industriji, kjer je za varnost proizvodov izjemno pomembno, da ne pride do kakršne kolik kontaminacije – in če bi se čistilo z vodo, bi bila neoporečnost izdelkov ter čistoča proizvodnje lahko precej hitro ogrožena.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *