Otroški avtosedeži

Otroški avtosedeži so velikokrat velik zalogaj za starše. Prav zaradi tega se poraja vprašanje, kupiti rabljen ali nov otroški avtosedež.

Strokovnjaki so denimo mnenja, da je nakup rabljenega avtosedeža zelo tvegano dejanje, saj nikakor ne moremo vedeti, kakšne je zgodovina avtosedeža in kaj se je z njim v preteklosti dogajalo. S slednjim mnenjem se nikakor ne strinjajo starši, saj menijo, da je mogoče dobiti tudi skoraj povsem nov otroški avtosedež, ki je morebiti služil kot pomožni avtosedež in se je le redko uporabljal.

Z nakupom rabljenega otroškega avtosedeža pa prihranijo tudi nekaj denarja. Nakup rabljenega otroškega avtosedeža je smiseln zgolj v primeru, da je sedež star le kakšno leto ali največ tri, nikakor pa ne sme biti udeležen v kakšni izmed prometnih nesreč. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da avtosedeži, ki so sodelovali v kakšni izmed prometnih nesreč, niso več enako varni kakor pred samo nesrečo. Prav tako mnogi svarijo, da mora biti staršem varnost njihovih otrok na prvem mestu in da naj zaradi tega veliko raje kupijo nov sedež. Previdni pa moramo biti tudi pri nakupu novega otroškega avtosedeža. Pred nakupom se je potrebno prepričati, da je sedež testiran in da ima vse potrebne certifikate, ki dokazujejo, da je sedež povsem varen za uporabo.Otroški avtosedeži morajo biti homologirani označeni so z majhnimi oranžnimi nalepkami, ki se nahajajo na sedežu.Pred nakupom naj starši preverijo tudi testiranja in se posvetujejo s trgovcem, hkrati pa naj ne gledajo le na ocene, vendar vanj posadijo tudi svojega otroka in ga povprašajo za mnenje. Sedež se namreč kupuje za otroka in pomembno je, da se otrok v njem počuti varnega. Pri nakupu otroškega avtosedeža je ptorebno upoštevati varnost, udobnost in seveda finančne zmožnosti. Hkrati pa velja, da najdražji sedež ni nujno tudi najbolj kvalitetni. Najbolje je, da se kupi najbolj optimalni otroški avtosedež glede na ceno in udobje ter varnost, ki ga nudi.

 

Rabljen otroški avtosedež je smiselno kupiti le do 3 leta starosti.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *