Nakup domene za spletno stran

Za vsako spletno stran je treba poleg gostovanja opraviti tudi nakup domene, pri katerem gre največkrat za formalnost, saj nakup poteka zelo hitro in enostavno. Seveda pa je tako le v primeru, da je vaša izbrana domena tudi prosta in da jo ni izbral ali kupil že kdo drug. To lahko enostavno preverite s pomočjo spleta in tako ugotovite, ali je vaša domena še na voljo in ali jo torej sploh lahko kupite. Če je domena še prosta, z nakupom vsekakor ne bo težav!

Katero domeno izbrati?

Včasih se je težko odločiti, katero domeno izbrati za svojo spletno stran ali spletno trgovino, kar lahko podaljša nakup domene oziroma celoten proces izdelave spletne strani, saj slednja ne more biti dostopna obiskovalcem, dokler ni izbran tudi spletni url naslov oziroma domena. Zato je pomembno, da to izberemo čim prej, saj jo tako lahko tudi prej zakupimo. Pri izbiri pa si lahko pomagamo z napotki za hitrejši in bolj smotrn nakup:

  1. Kratkost – krajša kot je domena, boljše je, prav tako pa ni smiselno, da je v njej preveč besed ali da so vmes še dodatni znaki, saj si takšna imena težje zapomnimo.
  2. Jasnost – pri izbiri bodite pazljivi, da je ime jasno, četudi ga nekomu na primer poveste po telefonu ter da ga bo v tem primeru v iskalnik vpisal pravilno in tako, kot ste si zamislili. Besede, ki so podobne drugim besedam, torej v tem primeru odpadejo.
  3. Privlačnost – v marketingu je privlačnost številka ena med pomembnimi lastnosti neke storitve, izdelka oziroma česarkoli. Kar je privlačno, se bolje prodaja. Zato je za domeno najbolje izbrati kakšno zanimivo in privlačno besedo, ki bo očarala vsakogar.

Domena 1 ali domena 2?

Pogosto se zgodi, da imamo na začetku snovanja novega posla ali nove spletne strani seznam imen, ki so nam všeč, a se ne moremo odločiti, katero bi bilo najboljše. Katero od teh besed izbrati za domeno? Najprej je treba seveda preveriti, ali so te domene še proste, nato pa za mnenje vprašati še koga drugega – recimo podjetje, ki vam bo izdelalo vašo spletno stran, vaše družinske člane, prijatelje itd.

V primeru, da se res ne morete odločiti in da imate na primer na voljo dve možnosti, zakupite obe! Nakup domene ni drag, z njim pa preprečite drugim, da bi vam določeno domeno zasedli, medtem ko se odločate, ali bi bila prava za vas ali ne. Ko boste na eno od teh domen postavili svojo spletno stran, pa lahko drugo domeno uporabite za kaj drugega oziroma jo pač prodate.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *