Na hitro o orodjih in obdelavi vrta

V tem članku bomo na hitro pregledali najbolj pogosta orodja za obdelavo vrta in njihov namen. Lisičji rep, lopate, grablje, klešče, sekire in ostala orodja so nepogrešljiva pri obdelavi vrta, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na motorno opremo, kot so kosilnice in podobno.

Pa začnimo kar z lopata, lopata ima mnogo različnih uporab v našem vrtu, uporabljamo jo za premetavanje zemlje, peska, komposta in drugih stvari. Če je lopata brez zavihkov, je bolj primerna za trše materiale, manjše lopatice pa so bolj primerne za natančna dela na gredicah in pri izkopavanju rastlin. Obstaja pa seveda več tipov lopat, tu je še tako imenovana štiharica, s katero vsaj enkrat letno prekopavamo zemljo, da se hranila enakomerno razporedijo.

Vile so primerne za prekopavanje hlevskega gnoja, ter komposta, z njimi pa lahko tudi presajate, saj z vilami še najmanj poškodujete koreninsko grudo. Tu so še grablje, te so običajno deljene v dve skupini in sicer poznamo večnamenske grablje in pa grablje za nego trate. Z grabljami za nego trate, le to negujemo in grabimo listje ter odpadle veje. Z večnamenskimi grabljami pa ravnamo grude, krtine in podobno. Običajno so grablje kovinske, tiste lesene pa so večje in bolj primerne za grabljenje trave po košnji. Motike so orodje za rahljanje zemlje ter pletje plevela, v veliko pomoč pa so nam lahko tudi pri presajanju rastlin in oblikovanju ozkih jarkov.

Precej uporabni so tudi ročni kultivatorji, je že res, da zemljo preštihamo na letni ravni, vendar jo je tik pred presajanjem in sajenjem rastlin potrebno tudi zrahljati. Poznamo ročne in motorne kultivatorje, za vrtove in manjše njive je čisto dovolj ročni kultivator, za večje njive pa brez motokultivatorja ne bo šlo. V tem članku smo opisali samo najbolj pogosta orodja za obdelavo vrtov, vse je odvisno od tega, kakšen tip rastlin sadite, bolj v podrobnosti pa se bomo spuščali v kakšnem drugem članku.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *