Kaj nam omogoča čiščenje s suhim ledom?

Pri čiščenju umazanije na predmetih, ki niso občutljivi na vodo, si pogosto pomagamo z visokotlačnim čistilcem na vodo, kar pa ne pride vedno v poštev. Voda je mokra in elemente zmoči, to pa pogosto pomeni spremembo njihovih lastnosti oziroma poškodbo. V tem primeru pride prav čiščenje s suhim ledom.

Kaj je suhi led?
To je led, ki prehaja iz trdnega neposredno v plinasto stanje – ko se trna snov stali, ni vmesne mokre faze, temveč takoj nastane plin. Ničesar mokrega ni! Kako je to mogoče? Ker suhi led ni zamrznjena voda, temveč ogljikov dioksid, ohlajen na skoraj 80 stopinj pod ničlo!

Je čiščenje s suhim ledom primerno za vse površine?
S suhim ledom lahko čistimo vse trdne površine, tudi les.

Lahko čiščenje s suhim ledom zagotovi čiščenje stavb?
Vsekakor. S suhim ledom lahko odlično čistimo fasade stavb, prav tako pa si z njim pomagamo pri odstranjevanju grafitov. Poleg tega se lahko na učinkovito čiščenje s suhim ledom zanesemo tudi takrat, ko je potrebno očistiti stvari iz naravnega kamna ali marmorja, na primer spomenike, vodnjake, kamnita stopnišča.

Je mogoče čiščenje izdelkov iz inoxa in čiščenje kovin?
Ja, čiščenje s suhim leddom je primerno za čiščenje oziroma peskanje izdelkov iz nerjavnega jekla in tudi za čiščenje kovin. Nenazadnje se ga uporablja na primer za čiščenje kovinskih konstrukcij, čiščenje platišč tovornih vozil, čiščenje delovnih in gradbenih strojev, pa tudi strojev v industriji.

Kakšne prednosti ima čiščenje s suhim ledom v proizvodnih obratih?
Prva prednost je, da strojev niti ni potrebno izključiti, saj se jih lahko čisti tudi ogrete – v tem primeru je čiščenje celo še bolj učinkovito. Sicer pa suhi led odlično odstranjuje trdovratno umazanijo kot so barve ali maščobe, pri tem pa za seboj ne pušča ničesar mokrega, kar je za same stroje in objekt izjemnega pomena – še zlasti v bolj »občutljivih« industrijah, na primer prehranski. Kadar ne moremo in ne smemo čistiti z vodo oziroma bi bilo to tudi precej neučinkovito, ne želimo ustavljati strojev in tako izgubljati časa ter denarja, predvsem pa jih ne želimo demontirati, je čiščenje s suhim ledom edina rešitev.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *