3D tiskanje za proizvodnjo posameznih funkcionalnih delov

Zagotovo ste že uspeli slišati za tehnologijo 3d tiskanja in če ne veste, kaj točno je to, ne veste niti, čemu je namenjena tovrstna oblika tiskanja. Pri 3D tiskanju 3D tiskalniki nanašajo material v plasteh. Nadzorovanje tega procesa poteka s pomočjo posebne 3D programske opreme tiskalnika. Vse temelji na 3D modelih, ki se lahko prenese ali pa izdela.

Specifična značilnost za 3D tiskanje je tudi najnižja debelina posameznih plasti modela. Tanjši sloj je izjemno gladek.

Najpogosteje rabljeni 3D tiskalniki

Za 3D tiskanje se torej uporabljajo 3D tiskalniki, ki pa so lahko med seboj različni. Za tovrstno tiskanje se najpogosteje uporabljajo 3D tiskalniki hobi-modelarji. Uporabljajo se pri modeliranju, z njimi lahko na zelo preprost način natisnemo izjemno kompleksne modele pa tudi nadomestne dele.

Postopki za 3D tiskanje

Na voljo so številni možni postopki za 3D tiskanje. Najpogosteje se uporabljajo FDM, in sicer za domača ter Desktop področja. Takšna vrsta tiskalnikov je cenovno dostopna, a izjemno uporabna. Najpopularnejši materiali za FDM 3 D tiskalnike so PLA in ABS. Sicer pa obstajajo še drugi številni materiali, ki ustrezajo temu načinu tiskanja.

3d tiskanje s 3d tiskalniki

Prednost PLA in ABS

3D tiskanje torej uporablja tudi PLA in ABS materiala. PLA omogoča, da pri tiskanju ne nastajajo neprijetne vonjave in da je izjemno preprost za tiskanje. ABS pa omogoča večjo odpornost na temperaturo ter potrebuje ogrevano izgradno ploščo oziroma ogrevan prostor za svojo obdelavo.

Ogled 3D tiskanja

Morda vas 3D tiskanje in vse, kar je povezano s to sodobno vrsto tiskanja, zanima že dlje časa. Ste si že ogledali, kako poteka? Če ne in vas to mika, imate na voljo kar nekaj ponudnikov, ki vam celo na svojih spletnih straneh v obliki video posnetkov prikazujejo postopke zanj.

Na spletu si prav tako lahko preberete, kaj vse nam je omogočilo in kaj vse nam še lahko omogoči 3D tiskanje.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *