10 dnevna vremenska napoved

Vremenske napovedi se med seboj zelo razlikujejo, predvsem pa jih ločimo glede na čas, za katerega napovedujejo vremenske pojave. Tako poznamo najrazličnejše napovedi za trenutno in zelo kratkoročno vreme, na primer za uro ali dve v prihodnost, nato dnevne napovedi, napovedi za vikend oziroma tri dni, tedenske napovedi, 10 dnevne, 15 dnevne in še bolj dolgoročne vremenske napovedi. Ni vseeno, na katero napoved se zanesemo, izbira prave pa je odvisna od podatkov, ki jih želimo izvedeti. Kakšno vreme bo jutri bomo najlažje izvedeli iz kratkoročne napovedi, medtem ko nam ta ne bo koristila, če nas zanimajo vremenske spremembe za prihodnji teden.

10 dnevna vremenska napoved je tisto, kar iščejo dopustniki, ki se na lepše odpravijo za teden dni. Vreme 10 dni namreč obsega ravno pravšnji termin – o predvidenem dogajanju se lahko pozanimamo že nekaj dni pred odhodom, tako da tudi vemo, kakšna oblačila pripraviti in kako oblikovati načrt dopusta.

Oglede znamenitosti tako lahko razporedimo glede na to, ali bomo lahko pohajkovali v sončnem vremenu, ali pa bomo morali zaradi dežja več časa posvetiti muzejem in podobnim zanimivostim v varnem zavetju pred dežjem. Seveda 10 dnevna vremenska napoved pride prav še mnogim drugim, ki načrtujejo dejavnosti za ta čas. Pove nam na primer, kaj čez vikend pripraviti za prihodnji teden, kakšno bo vreme ob naslednjem tedenskem srečanju, kdaj načrtovati dnevni izlet v gore…

Vedeti pa je treba, da je vreme za 10 dni v prihodnost težko točno napovedati. Z vsakim dnem se zanesljivost manjša, saj so vremenski pojavi zelo nepredvidljivi in spremenljivi. Najzanesljivejša napoved je še vedno pogled skozi okno, a tovrstna napoved zanesljivo velja le za nekaj minut v prihodnost, medtem ko je treba za daljše obdobje zaupati meteorologom. V vsakem primeru pa je dobro 10 dnevno vremensko napoved kombinirati še z drugimi, tako da na primer preverimo tudi tedensko napoved, nato pa sproti spremljamo napovedi za prihodnje dni.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *