Zobna gniloba napada

Karies ali zobna gniloba – nekateri redki ga ne poznate, ostali točno veste, o čem govorimo. Prav karies je tisti, zaradi katerega najbolj pogosto pridemo do zobozdravnika. Začne se z majhno luknjico na zobu oziroma na sklenini. Sami lahko vidimo, da je zob malce temnejši od ostalih, bolečine sprva ne čutimo. Kasneje lahko občutimo kot rečemo skelenje, sčasoma postanemo občutljivi na sladko, kislo in hladno. Ko karies preide čez sklenino, potem pride do živega in takrat so bolečine hujše. Karies nam mora zobozdravnik čim prej odstraniti z zoba. Kaj pa lahko storimo sami, da karies preprečimo?

Vedeti je treba, zakaj sploh pride do kariesa. Ponujamo vam odgovor. Razlog je nalaganje zobnega plaka, zobnih oblog, v katerih so bakterije, ki raztopijo zobno sklenino, zaradi česar nastane luknjica in posledično začne zob gniti. Že pri majhnih otrocih moramo biti pozorni, da jim omejujemo vnos sladkih živil in sladkih pijač. Nujno moramo poskrbeti za redno umivanje zob. Ni lepšega kot to, da otroka že v rani mladosti navadimo na zdrav način življenja, zdravo prehrano in pravilno ustno higieno. Tudi za odrasle velja enako. Namesto sladkega soka spijmo raje kozarec vode ali skodelico nesladkanega čaja. Razne slaščice so tudi ene tistih živil, ki povzročajo karies. Raje zagrizimo v jabolko ali katero drugo sadje. Hrane, ki se rada nalepi na zobe, se tudi raje izogibajmo in raje pojemo kaj bolj zrnatega. Beljakovine so super, saj pravijo, da karies celo zavirajo. Vse našteto in redni preventivni zobozdravstveni pregledi, in možnost za karies bo res nizka.

Če zobozdravnik vendarle odkrije karies, se večina spomni, kako to gre. Če gre le za poškodbo sklenine, bo zobozdravnik to zdravil z večkratnim premazovanjem sklenine; postopek, ki ni niti najmanj boleč. Če je karies že globlji, bo zobozdravnik vrtal toliko časa, da pride do zdravega tkiva; ta postopek je bolj neprijeten in boleč. Zob na koncu zaščiti s plombo. Le pazimo na hrano in higieno, pa bo.

 

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *