Zdravljenje depresije

zdravljenje depresijeDepresija je resna bolezen, ki je v času finančne krize in slabih razmer v državi, hudo v porastu. Na depresijo vpliva mnogo dejavnikov in v slabih časih tudi slabše skrbimo za svoje zdravje. Ne samo fizično, tudi psihično. V resnici pa sta te dva aspekta zelo močno povezana. Zaradi finančne krize, zelo veliko delamo in nimamo časa za rekreacijo in počitek. Zaradi pomanjkanja denarja, želimo privarčevati pri hrani s tem pa kupujemo manj kvalitetno hrano in ogrožamo svoje zdravje. Ker smo bolni se slabo počutimo in nimamo volje in energije, da bi karkoli spreminjali in tako se znajdemo tudi v duševni stiski, ker ne moremo več iz začaranega kroga. Počutimo se obupno, ampak smo ujeti v krog iz katerega ne moremo izstopiti in loteva se nas obup.

To kopičenje težav vpliva na odnos s partnerjem in prijatelji, smo brezvoljni in nepotrpežljivi. Kmalu v ničemer več ne vidimo smisla in tako nekega dne enostavno obležimo v postelji, ker nimamo motivacije niti za preprosta vsakodnevna opravila.

Ko nas zaskrbljeni svojci spravijo do zdravnika, nam ta za zdravljenje depresije predpiše zdravila. Ampak to še zdaleč ni dovolj. Depresivna oseba potrebuje nov zagon, nov smisel v življenju, popolnoma nov pogled na svet in sebe v njem. Ker bolna oseba tega sama ne zmore ( če bi, potem ne bi bila kjer je), potrebuje pomoč terapevta, ki ji predstavi nov pogled na svet in probleme. Tudi terapevt in spodbudno okolje nista dovolj, človek mora narediti spremembo predvsem v sebi.

Za vse to so potrebni majhni koraki in potrpežljivost. Veliko časa in truda je potrebnega, da nekdo spremeni mišljenje, ki se je oblikovalo celo življenje. Ampak nič za to, pomembna je pot in ne cilj.  Če se nekdo odloči, da je pripravljen na spremembo, mu bo s pomočjo pravih ljudi le-ta sigurno uspela.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *