Zakisanost, porušeno razmerje med kislinami in bazami

Zakisanost je porušeno razmerje med kislinami in bazami .

V veliki meri je zakisanost težava, ki se je intenzivneje pojavila s sodobnim načinom življenja oziroma njegovimi negativnimi posledicami. Sodobno življenje je pravo nasprotje življenja, ki smo ga poznali pred vsega nekaj desetletji. Generacije rojene po drugi svetovni vojni so v veliki meri bili deležni čisto drugačnega življenjskega okolja in načina življenja, kot ga poznamo danes. Čeprav so bili soočeni z za današnje razmere neživljenjskimi pogoji, so bili v mnogih lastnosti bolj srečni, predvsem pa zdravi kot danes. Mnogi ljudje, rojeni po drugi svetovni vojni, vam bodo znali povedati o tem, da so spali v listju, da hrane ni bilo v izobilju ter da jih je večkrat zeblo v zimskih dne. Hkrati pa so bili veliko na svežem, čistem zraku, veliko so se gibali, preobilja hrane niso poznali, imeli so čisto vodo in podoben, danes lahko mirno rečemo luksuz.

Zakisanost je v velik meri prav pomanjkanje tega luksuza ljudi rojenih po drugi svetovni vojni.

Seveda zakisanost in njene posledice niso izključno domena današnjih dni. Generacija rojena po drugi svetovni vojni ima danes težave kot so revma, putika in podobno, kar so hkrati težave sodobnega življenja. Torej so nekatere bolezni tako domena generacije, ki jo muči zakisanost, kot tudi bolezni starejših generacij, katere so bile soočene z življenjem, katero je zaznamovalo čisto okolje, veliko gibanja in podobne lastnosti. Zakisanost ima poleg naštetih težav, kot je putika, revma tudi druge posledice. Druge posledice zakisanosti so driska, zaprtje in druge prebavne težave, migrena, diabetes, bolezni srca in ožilja in druge težave.

Zakisanost lahko prepoznamo z merjenjem ali po znakih. Znaki zakisanosti, tipični za porušeno ravnovesje med kislinami in bazami so, pomanjkanje volje do aktivnosti in utrujenost, razni krči, motnje pri spanju, depresija, agresivnost in podobno. Merjenje pH vernosti se opravi z trakovi ali instrumentom ter vzorcem urina. Pri meritvi pH vrednosti se je treba zavedati, da lahko vrednost niha med posameznimi deli dneva. Zato se ne gre prehitro veseliti določenim optimalnim vrednostim, ampak se je potrebno zanesti na povprečje več meritev.

Zakisanost je priporočeno merit dva do trikrat dnevno v obdobju nekaj dni, ter na podlagi rezultatov izračunati povprečno pH vrednost.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *