Zakaj uživamo v adrenalinu

V tem članku bomo predelali precej neobičajno temo, oz. temo, ki je precej vsakdanje, vendar o njej ne govorimo pogosto. Govorili bomo o adrenalinu in tem, zakaj smo od adrenalina odvisni. Skoraj gotovo poznate nekoga izmed vaši bližnjih, ki ne more brez njega.

Ali tudi sami radi živite na robu, nič zato, niste edini. Vsakogar izmed nas, pa tudi če smo še tako mirni, kdaj pa kdaj prime želja po tem, da razbijemo vsakodnevno rutino. Pojem adrenalin si vsak predstavlja po svoje, za nekatere je adrenalinsko doživetje že to, da grejo brez dežnika do bližnje trafike, spet drugi pa bodo ostali ravnodušni ob skoraj vsem, samo skoku iz letala ne.

V današnji družbi poznamo res mnogo različnih zasvojenosti, ena izmed njih pa je tudi zasvojenost z adrenalinom. Tako kot naprimer tveganje pri kockanju sproži v telesu stresni hormon adrenalin, se ta sprošča tudi pri nevarnih športih. Je že res, da nas bombardirajo, da je stresa v današnji družbi preveč in da le-ta ni zdrav. Vendar ni ravno tako, poznamo različne vrste stresa in nekatere so za naše telo lahko dobre. Ko nas zadene adrenalin se naš srčni utrip precej pospeši, zviša se krvni pritisk, roke in noge postanejo hladno, saj telo črpa kri v druge dele telesa, izostrijo se naši čuti, lažje pa zaznavamo tudi spremembe v okolju.

Zanimivo je to, da se tudi pri adrenalinu, tako kot pri drugih vrstah odvisnosti pojavlja vedno nova potreba po čim bolj drznem početju. Če je nekdo sprva bil zadovoljen s spustom s kolesom iz bližnjega grička, ga to kmalu ne bo več razvedrilo tako kot na začetku, pojavila se bo potreba po vedno večjem vznemirjenju. Pri odvisnosti od alkohola je le-tega potrebnega veliko več, kot na začetku, prav tako je pri adrenalinu, adrenalinski odvisniki pa vedno bolj tvegajo. To je posledica tega, da pri svojem početju sčasoma pridobijo več izkušenj in se jim zdi, da imajo stvari pod kontrolo, telo pa se količine adrenalina tudi navadi.

Vsekakor se vam kdaj pa kdaj splača storiti kaj adrenalinskega, pa če je to aromaterapija v bližnjem wellness salonu ali pa skok iz letala v spodnjicah. Kar boste počeli, počnite z glavo in uživajte v življenju.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *