Visoka odškodnina? Odvisno, kako zahtevni ste.

Ste se tudi vi poškodovali po krivdi nekoga drugega? Ne glede na to,ali je šlo zgolj za malomarnost ali je bilo vpletenega še kaj več (na primer alkohol), in ne glede na to, ali je prišlo do poškodbe na javnem kraju ali v zasebnih prostorih, vam pripada odškodnina. Kako visoka odškodnina, je predvsem odvisno od teže poškodbe ter od teže krivde, marsikdaj pa seveda tudi od tega, kako dobrega zastopnika imate pri uveljavljanju svojih pravic oziroma pri urejanju vsega potrebnega za uveljavitev odškodnine.

pojdimo lepo po vrsti. Priznajmo si, da vam pri »klasični« poškodbi ne bo nikoli pripadla tako visoka odškodnina, da bi lahko na njen račun brezskrbno živeli do konca dni. Tako visoka odškodnina vam pri nas žal ne bo na voljo niti v primeru, da postanete zaradi poškodbe hud invalid in vam tako povzročitelj dejansko uniči življenje. Če gre za lažje poškodbe, pa ravno tako ne morete pričakovati bajnih vsot, o kakšnih običajno beremo v primerih iz tujine. Slovenska zakonodaja je na tem področju precej skromna.

Je visoka odškodnina torej utopija? Odvisno od tega, koliko denarja za vas predstavlja visoko odškodnino. Če iztržite nekaj tisočakov, je to za nekoga veliko, za drugega ne. Vsekakor pa velja, da lahko vedno dobite več, če imate dobro pravno pomoč. Pravniki vedo, na kaj vse se velja sklicevati in kaj dokazovati, medtem ko vas bodo, če boste šli na zavarovalnico po svoje pravice sami, veliko prej odpravili – in seveda z manjšo vsoto.

Kadar je prišlo do poškodbe, ki jo je nekdo zakrivil zaradi malomarnosti ali vas je v nezgodi na primer poškodoval pijan voznik, zagotovo ni prav, da se sprijaznite z minimumom. Nenazadnje je povsem pravilno, da dobi krivec lekcijo, ki si jo bo zapomnil in ga bo izučila za naprej – in pri tem ni nič bolj učinkovito kot udarec po žepu. Visoka odškodnina, ki jo izterjate s pomočjo strokovnjakov, mu mora biti v poduk.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *