Rožni koren

Ste že slišali za rožni koren? Kaj pa morda arktični koren ali rhodiola? Naj vam povemo, da gre pravzaprav za isto rastlino, z mnogimi imeni, ki uspeva v kruti ruski tajgi in so jo pred 1200 leti odkrili tibetanski menihi. Ime rožni koren je dobila po svojem prijetnem vonju, če prerežemo njeno koreniko ima namreč vonj po vrtnici. Drugače pa gre za visokogorsko rastlino z mesnatimi listi in velikimi rumenimi cvetovi. Prebivalci Sibirije so rastlino žvečili za povečanje vzdržljivosti in za povečanje spolne sle, zato so jo predpisovali mladoporočencem. Tudi sodobnih raziskav je kar nekaj namenjalo pozornost rhodioli in prišli so do naslednjih ugotovitev:


Od leta 1961 so opravili že več kot 180 študij s to rastlino. Ruski znanstvenik Lazarjev, pa je pri rožnem korenu prvi odkril adaptogene snovi, ki organizmu omogočajo, da se brani pred stresorji. Za adaptogene snovi je značilno, da funkcije organizma prilagodijo normali, ne glede na to, kje so. Torej, če ste utrujeni vas bodo rastline z adaptogenimi lastnostmi poživile in hkrati vas bodo v primeru stresa in anksioznosti pomirile, vaš organizem bodo spravile na normalno raven.
Poleg adaptogenov vsebuje še snovi kot so flavonoidi, fenilpropanoidi, derivati feniletanola, monoterpeni, steroli in fenolne kisline. Fenilpropenoide kot so rosin, rosavin in rosarin najdemo samo pri rožnem korenu. In točno te sestavine delujejo za izboljšanje intelektualnih sposobnosti, proti stresu, za pomiritev, izboljšanje spomina itd.
Po vseh teh številnih raziskavah sodeč, arktični ali rožni koren oziroma rhodiola izboljšuje tako fizično kot mentalno vzdržljivost, pozitivno vpliva na mišičje in prekrvavitev, deluje antistresno in se uporablja za zmanjševanje anksioznih in depresivnih stanj.
Če ste ugotovili, da za svoje dobro počutje in izboljšano storilnost nujno potrebujete rožni koren, vas verjetno zanima, kako to rastlino vključiti v vaš vsak dan. Priporočamo vam, da se obrnete na kakšno od spletnih trgovin s super živili in zdravo prehrano in naročite tablete z rožnim korenom ali pa morda kar rožni koren v prahu, ki si ga lahko vmešate v čaj ali jutranji smoothie.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *