Kaj imata skupnega toplotna črpalka ter klimatska naprava?

Medtem ko klimatska naprava skrbi za udobno počutje sredi poletnih dni, nam toplotne črpalke za sanitarno vodo omogočajo toplo vodo, brez dodatne porabe ene za hlajenje irgije. Toplotna črpalka za sanitarno vodo deluje na principu pridobivanja toplote iz zraka, zemlje, podtalne vode ali iz kamnin. Deluje na principu obrnjenega hladilnika. Pri sami izbiri je nujno upoštevati potrebe uporabnika in razpoložljive toplotne vire.

Toplotna črpalka pobere do 70% energije iz okolja, preostalih 30% energije pa pride iz elektirčnega omrežja. Toplotna črpalka za sanitarno vodo je tako odlična alternativa klasičnemu ogrevnju vode, ki pa je hkrati ekonomična in okolju prijazna. V primerjavi s klasičnim ogrevanjem (gretje s kurilnim oljem, plinom, elektriko), je toplotna črpalka za sanitarno vodo bistveno ugodnejša in tudi bolj čisti način ogrevanja vode. Črpalka za ogrevanje tople vode za eno družino v enem dnevu porabi toliko energije, kot jo porabimo za peko jaabolčnega zavitka v klasični pečici. Ekonomično!

Klimatska naprava je sistem, ki se v poletnem času uporablja za hlajenje in razvlaževanje toplega in vlažnega zraka, pozimi in v prehodnih sezonah pa je pirmerna za ogrevanje. Najbolj prepoznan klimatski sistem je sistem zrak –zrak, v deljeni izvedbi. En del je nameščen v notranjem prostoru, medtem ko je del, ki je nameščen na prostem, zunanja enota. Notranje enote so namenjene za klimatizacijo prostora. Poznamo stenske, stropne, talne, kastne, kanalske. Slednje so najbolj pogoste v nakupovalnih centrih. Klimatizacija prostora preko kanalskih klimatskih naprav je za uporabnika najudobnejša, saj enakomerno in neslišno pretaka zrak po celotnem prostoru preko difuzorjev nameščenimi pod stropom.

Naprava ki poleti hladi, pozimi deluje obratno. Zrak v notranjem prostoru se zaradi procesa fizikalnega preoblikovanja hladilnega sredstva segreva, zunanji zrak pa se ohladi. Lahko rečemo da se sistem v napravi obrne. Kar je pri hlajenju odpadna toplota, je pri ogrevanju vir toplote. Naprava deluje kot toplotna črpalka, zato tudi klimatske naprave, ki hladijo in grejejo imenujemo toplotne črpalke.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *