Hitro do svoje domene

Si tudi vi želite svojo spletno stran, na kateri boste lahko poskrbeli za svoje zapise, objavljali vsebino namenjeno informiranju ali zabavi, prodajali svoje izdelke in predstavljali podjetje ali hobije? Potem potrebujete za začetek svoj spletni naslov, ki se mu dejansko reče domena.

Registracija je hitra ter enostavna in spletna domena se uredi izjemno hitro, nato pa je treba vsako leto (ali na več let, odvisno od zakupa), poskrbeti le še za podaljšanje. Strošek je minimalen oziroma vam marsikatero podjetje, ki se ukvarja s spletnimi stranmi in njihovim gostovanjem, celo omogoči, da je registracija spletne domene za vas brezplačna.
Kako pa si izbrati svoje ime na spletu oziroma kakšna naj bo domena?

Najbolje je, da izberete ime, ki predstavlja blagovno znamko ali predstavlja vrsto vsebine, ki se bo nanašala na sami spletni strani. Včasih je težava v tem, da so nekatera imena domen že zasedena, in je treba biti nekoliko bolj domiseln. Nato potrebuje domena tudi svojo končnico. To je pripona k imenu, ki se lahko nanaša na vrsto posla, ki ga predstavljate na spletu, ali pa na lokacijo vašega podjetja. Pri nas je najbolj običajna domena s končnico .si, odločate pa se lahko tudi med drugimi, na primer bolj splošnimi domenskimi končnicami .com, .eu, .biz in seveda tudi med končnicami, ki v osnovi predstavljajo druge države, vendar so kdaj uporabne tudi pri nas. Pozor! Od tega, kakšno končnico izberete, je odvisna tudi cena domene, saj so te različne in lahko za nekatere (večinoma bolj eksotične) končnice znašajo tudi nekajkrat toliko kot za našo slovensko .si.

In kako lahko najhitreje pridete do domene? Najbolje se je obrniti na podjetje, ki se ukvarja z gostovanjem spletnih strani, saj bo vaša stran morala nekje imeti svoj spletni prostor. Tam, kjer si boste uredili gostovanje, naj vam uredijo še registracijo domene, sicer pa se lahko na slovenskega registrarja obrnete tudi sami in poskrbite za registracijo povsem samostojno.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *