Coworking

V našem kraju se je pošta pred tremi leti selila v nove, sodobne prostore, tisti poslovni prostor v pritličju starega bloka, v katerem je bila prej, pa je ostal prazen. Dlje časa so ga ponujali v najem, vendar interesentov očitno ni bilo. No, pravzaprav je svoj kotiček za delo in ustvarjanje potrebovalo kar nekaj posameznikov in podjetnikov, a nihče tako velikega in tako dragega.

Nazadnje smo na srečo sklenili glave in se odločili za coworking. Po vzoru tovrstnih sodelovanj drugje po svetu smo združili moči in najeli poslovni prostor, v katerem smo sedaj združeni ljudje z vseh vetrov – vsakdo počne kaj drugega. Takšno sodelovanje je po mojem mnenju izjemno plodno, saj si ves čas v stiku z ljudmi, ki razmišljajo drugače kot ti. Z ljudmi, ki imajo druge poglede, saj imajo tudi povsem drugačna zanimanja. In prav to je čar, ki ga nosi v sebi coworking.

Kaj vse počnemo?

Sama se ukvarjam z grafičnim oblikovanjem. Res je, da za svoje delo ne potrebujem veliko, zgolj mizo, stol in računalnik, a vendar mi je bilo neprijetno delati doma, v domačem okolju. Želela sem sodelavce in urejen delavnik, brez motečih elementov (na primer obiskov sredi delovnika ali kuhanja kosila).

Moja najboljša prijatelja, s katerima smo sicer tudi najprej prišli na idejo za coworking, sta računalniška programerja. Eden se ukvarja z izdelavo spletnih strani, drugi z optimizacijo. Mi trije se torej kar dobro ujamemo, a da ne bi bili v prostoru samo trije dolgočasneži, ki cele dneve tipkajo in klikajo na miško, smo si želeli družbo ljudi, ki z računalništvom nimajo prav nobene povezave.

Najprej se nam je pridružilo dekle, ki šiva specializirane in unikatne športne izdelke. Ker je bilo prostora še vedno veliko, pa smo medse povabili še par, ki ima zastopstvo za organsko pridelanih znamk kave. (Saj veste, nekdo z dobro kavo nikoli ne škodi.)

Kaj bi še s prostorom? Nazadnje smo ga nekoliko pregradili, saj smo v njem postavili majhno pekarnico piškotov – ja, pridružila se nam je še ljubiteljica slaščic, ki je morala sicer najprej poskrbeti, da je bila kuhinja za inšpektorje zadovoljiva, a zdaj svoje slastne piškotke že pakira in tudi uspešno prodaja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *