Bolhe, specializirani zajedavci

Bolhe so drobne žuželke, večinoma črne ali rjave barve. To so zajedavci z okoli 2500 opisanimi vrstami, najpogosteje zajedajo sesalce in ptiče. Prepoznamo jih po dolgih skakalnih okončinah, so brez kril, in imajo prepoznaven obustni aparat. Nevarne so zaradi prenašanja bolezni in alergij, v srednjem veku so bile krive za pomor dobršnega dela ljudi. So v celoti specializirane za zajedavstvo.

Če imamo domačega ljubljenčka kot je mačka, moramo biti pazljivi na različne zajedavce, med njimi so glavne bolhe, saj so krive za 90% vseh kožnih bolezni pri domačih ljubljenčkih. Če vaš maček kaže znake močne srbečice, je lahko to znak okužbe z bolhami. Bolhe s pikanjem in širjenjem od gostitelja do gostitelja lahko prenašajo različne bolezni, prav tako imajo v slini alergen, ki povzročajo alergijski dermatitis.

Odrasle bolhe, ki jih vidimo na živalih predstavljajo le 5% vse populacije bolh v okolju kjer se giblje žival, preostalih 95% pa jih je v obliki jajčec. Bolhe so na gostitelju prisotne vse leto, pozimi se njihov razvojni cikel le podaljša.

Bolhe so izredno odporne proti toploti, izsušitvi in vlagi, zato se jih je zelo težko znebiti. Prah, ki se prilepi nanje, sestavljen večinoma iz odmrlih celic gostitelja in izločkov drugih bolh, pa jih naredi še bolj trdožive saj jih ščiti pred nekaterimi kemičnimi sredstvi. Bube lahko mirujejo tudi do več mesecev, in se lahko v primernem trenutku hitro preobrazijo v odraslo žival.

Bolhe so zelo občutljive, da uspejo potrebujejo gostitelja mačko ali psa. Po nastanitvi na kožuh živali se bolhe hitro začnejo pariti, ker samice odležejo po 50 jajčec na dan, se lahko manjši sprehod po travniku ali gozdu sprevrne v pravo nočno moro. Na srečo obstajajo precej učinkovita zdravila kot so ampule proti bolham in drugi izdelki, ki se proti tem zajedavcem zelo dobro borijo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *